#26 Pare su svuda ZATO NE KUKAJ nego ih uzmi!

Rastao sam u blizini oca koji je radio dosta poslova. Iako je bio vrhunski mašinbravar nikada nije radio samo to. Kao bravar je zarađivo odlično i uvek smo živeli bolje od proseka ali nikada nije radio samo jedno. Pravio je najbolje metalne ograde i garaže i prodavao još u Titovo vreme. Znam da je napravio prvi restoran-brzu hranu od metalnih cevi jer je takav video kada smo bili nešto u Beogradu na Vračaru blizu kliničkog centra .

Bukvalno ga je skicirao i preneo mislima u naš grad gde smo živeli porodično i za to vreme to je bio prvi montažni restoran koji se spakovan kao lego za mesec dana. To je bila atrakcija kao sada tržni centri. Sećam se da je tada ubacio Jagodinsko pivo na točenje i da su mu dali svu opremu za restoran. Suncobrane, stolove, aparate, krigle sve su mu dali jer je znao kako da razgovara sa ljudima. Kupio je u to vreme golfa 2-jku ,novog iz Vogošća u Bosni nekada su se pravili tamo, za samo dva meseca rada jun i jul. Sećam se dao je u kešu tadašnjih 18.000 maraka, nenormalna količina novca, zarađenih bez početnog kapitala…

Kada je restoran završio karijeru zbog njegove bolesti i nemogućnosti da se njime bavi brzo se preorijentisao na apoteku. Krizno vreme, nema lekova, hiperinflacija a kod nas kontra… apoteka puna, tuđa roba, tuđi radnici, prodaja nenormalna. Sećam se punih kamiona Kafetina koje je kupio tako što je prodao u Makedoniju mesne prerađevine, a uvezao lekove. Suština da su svi poslovi bili legalni ali očigledno uvek započeti u pravom trenutku.

Naravno bilo je i katastrofalnih promašaja, tipa uvoza američkih aparata za sitnjenje hrane u otpad, rotirajućih stočića za crno bele televizore kada je bilo samo regala. Grešili smo i mi u tim lošim procenama, ali mi je otac uvek pričao AKO NE POKUŠAŠ NEĆEŠ NI ZNATI DA JE DOBRO ILI NIJE!

Kad god smo razgovarali o nekom poslu i ideji uvek me je saslušao šta ima da kažem. Naravno ja sam se uvek provlačio sa rečenicama Eh da sam u drugoj zemlji, da imam više para, da sam započeo pre 3 godine… Naravno najčešće sam se vadio na krizu i stari srpski izgovor MA NEMA NAROD PARA, KRIZA JE!

On bi se samo nasmejao i rekao MA KAKVA KRIZA, TO NE POSTOJI!

Rekao bi mi „To što ti ne znaš šta da radiš to je samo tvoja nesposobnost .Pronađi, razmisli, snađi se… Te pare koje su bile pre tu nisu mogle da nestanu nego su samo drugačije raspoređene. Mora da se mućne glavom i da vidiš gde su sada ti kanali kojima se kreće novac pa da kreneš i ti da zarađuješ od toga“.

I od tada znam da nema predaje, nego samo neprestano razmišljanje, ulaganje, testiranje novih stvari i ŽIVOT ĆE VAM BITI LEP I INTERESANTAN!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *