#14 Pokreni posao, ne otvaraj firmu

Za mene su nekad mislili verovatno da sam dosta čudan kada nešto objašnjavam ili da to jednom broju ljudi nije baš najjasnije. Verovatno zato što sam se u srednjoj školi družio sa ljudima koji su bili u našoj gimnaziji izuzetno inteligentni. Iz tog okruženja verovatno sam poneo tu osobinu da od nekih stvari koje su proste objašnjavam na kompleksniji način kako bi bio sveobuhvatniji.

To vreme je prošlo , sada se traži konkretnost !

Sada nakon dužeg vremena trudim se da to radim u kontra smeru tj. da složene stvari pokušavam što kraće i u lakšoj formi da objasnim. Zato je i ova naslovna rečenica verovatno čudna jer svako podrazumeva da pokretanje posla odmah povlači i otvaranje firme.

Ne bih vas odmah opterećivao sa formom koju treba da odaberete pri osnivanju firme ili radnje. Ima dosta već članaka koji govore o tome da li radnja ili d.o.o. to ostavljam drugima da njihove članke čitate. Moja ideja je da vam kažem da pokretanje posla nije vezano za otvaranje firme ili radnje.

Ne savetujem vam da radite na crno time što vam kažem da ne otvarate radnju ili firmu već vam savetujem da dobro razmislite ukoliko :

  1. Nikada niste imali radnju ili firmu
  2. Imate slabo ili nekompletno iskustvo za posao koji počinjete
  3. Ne znate nikog ko bi Vam pomogao da obavljate posao i ako upadnete u probleme

Prvo firmu ili radnju otvorite u svojoj glavi.

Moji saveti pre otvaranja radnje su sledeći:

  1. Pokušajte da pronađete potencijalne korisnike vaših proizvoda ili usluga koji su već registrovani i ponudite im da radite za njih neke operacije koje su im potrebne na primer počnite da dimite uslužno ribu i meso domaćinstvima, ribarnicama ili delikatesima).
  2. Porazgovarajte sa ljudima koji imaju već iskustva sa obavljanjem tih poslova koje planirate kako bi vam ukazali na neke opasnosti koje vas čekaju (osobe koje prodaju uređaje koji vam trebaju pitajte kakva su do sada njihova iskustva i da li imaju savete za vas).
  3. Testirate proizvode i usluge preko društvenih mreža i ponudite neformalno svoje proizvode i usluge po minimalnoj ceni ili besplatno kako bi kupci videli vaš kvalitet (na primer u proizvodnji hrane dimite i sušite proizvode i ponudite ih besplatno na testiranje ili po ceni troškova proizvodnje bez svoje zarade).
  4. Pravite bazu kupaca. Ponudite im unapred da se upišu i rezervišu proizvode ili usluge od vas.

Tek nakon ovih uspešnih testova i početnih prihoda, kada biznis postane poznat i vaši proizvodi traženi, idite u proces registracije. A i tada otvorite četvore oči i ne pre bolje analize, ali o tome u drugom članku za početak dosta je i ovo.

Meni je ova faza trajala 5 godina, zato dobro proučite sve!

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *