#13 Savršeno pogrešni početak

Svaki početak je težak i u isto vreme i svaki početak je savršen. Čak i onaj pogrešni početak svaki je uvek najbolji. U nekom kasnijem razdoblju vremena ćete verovatno to uvideti kao i ja. Možda je to i ona priča kako gledate na život da li je čaša do pola puna ili do pola prazna ali ćete verovatnije uvideti da i greške koje pravite nisu bile slučajne i da su se morale praviti.

Moj početak posla u ovoj oblasti je bio vezan za dimljenje ribe koju niko tada nije radio ozbiljno. U jednom trenutku života nisam imao nikakva primanja pa sam razmišljao šta bih odmah mogao da radim. Bližio se početak posta pa sam obišao sve ribarnice u regionu i ponudio im da im uslužno dimim ribu. Dosta njih je prihvatilo moj predlog i odmah sam krenuo sa pripremama.

U klasičnoj pušnici sam dimio ribu uslužno ribarnicama, restoranima, hotelima i domaćinima. Bio sam ekstra uspešan. Znao sam u sezoni posta da zaradim toliko para da mogu da kupim dobar automobil. To mi nije bilo dovoljno pa sam širio proizvodnju i količinu koju sam dimio i sušio. Taj fantastični početak me je bukvalno opio da sam počeo da ulažem i širim priču više nego što sam mogao da postignem. Iz ove perspektive mislim da sam izgubio kompas mada mi je sve i sada u maglovenju kada se setim toga.

U jednom trenutku sam počeo da više ne znam gde sam pošao šta radim i na koju stranu da idem. Da li da idem po robu, da li dimim proizvode, da li da ih nudim drugima, da li da zapošljavam nove radnike. Taj preveliki obim posla i obaveza me je uništio do te mere da sam neznajući počeo da uzimam novac od biznisa u želji da se proširim do neslućenih visina kako sam razmišljao i bukvalno sam pojeo sam svoj biznis. NISAM ZNAO DA SAGLEDAM POLAKO I RACIONALNO SVOJ POSAO!

U nekom sumanutom trenutku odlaska i dolaska donošenja i odnošenja mojih i tada malih pušnica koje sam koristio za dimljenje manjih količina hrane moj otac je izašao iz kuće i kao sada se sećam te scene kako mi kaže: „Batali bre tu trku vidiš da ne znaš šta radis, kreni da radiš i prodaješ te male uređaje to bi bolje radio nego to što radiš“.

Naravno moja reakcija je bila „Ma daj bre ćale ti ne razumeš ništa“ a u stvari je razumeo i video sve… Naravno posle više godina sam se setio svega toga , naravno kao i uvek kada sam morao da udarim glavom u zid, i umesto tada da to uvidim mnogo godina kasnije. A bilo je i drugih takvih povratnih informacija. Prijatelj i kum koji mi je napravio sajt za prodaju dimljenje ribe je takođe rekao da je bilo dosta poziva i on-line kontakata ljudi koji su hteli sami da dime i suše meso i ribu i kupe uređaje od mene ali ja jednostavno to nisam mogao da čujem ili sam toliko bio zaslepljen svojim planovima da iako mi je Aleksandar, agencija Neparno10 ( KLIKNI ISPOD )

,ukazivao ja jednostavno nisam čuo to a mogao sam TREBAO SAM SAMO DA SLUŠAM…

Koliko god ste uspešni ili niste uvek dajte sebi vremena da saslušate druge savete ili mišljenja stručnijih, naravno odluka je uvek na Vama ali bolje je da u hodu menjate stvari nego da krećete iz debelog minusa kao ja i sigurno nisam jedini…

Ponekad usporite i odmaknite se od svog biznisa ili života i pogledajte ga izdalje, verujte mnogo bolje će te ga sagledati.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *